Tunnel vid Graversfors
Länet

Fortsatta tågförseningar vid Graversfors

Trots höstens omfattande renovering av tunnlarna i Graversfors, mellan Katrineholm och Norrköping, fortsätter tågen att passera platsen i snigelfart. Orsaken är att renoveringsarbetet måste fortsätta, i värsta fall i upp till två år till och tågen på sträckan blir fortsatt försenade.

– Det är inte alls bra. Ur resenärernas synvinkel förlängs restiderna helt i onödan. Vi har tåg som kan köra fort, men som tvingas åka 40 kilometer i timmen. Det känns väldigt onödigt, säger SJ:s biträdande presschef Ulf Wallin.

Tunnlarna är gamla och innertaket i dem måste bytas ut. När renoveringsarbetet pågår måste tunnlarna stängas helt.

Men istället för att stänga av tunnlarna en längre tid har Banverket valt att göra lite arbete varje år. Det innebär att tågen nu bara kan hålla 40 km/h i tunnlarna. De sänkta hastigheterna leder till att alla tåg tappar upp till 10 minuter på sträckan.

All trafik på södra stambanan påverkas, både godstrafik och persontrafik, däribland alla persontåg mellan Stockholm och Malmö.

Banverket hoppas att arbetet med tunnlarna ska vara klart i år, men i värsta fall kan det ta ända till 2011 innan arbetet är klart.

– Det är klart att de inte tycker att det är kul för de vet att tågen blir försenade eftersom det är svårt att köra ikapp en försening. Förhoppningen är att kunna höja hastigheten något nu efter årsskiftet, säger Banverkets presschef Helena Tillander.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".