Vingåker

Få homosexuella får adoptera

Trots att det enligt Svensk lag sen år 2003 är tillåtet för samkönade par att adoptera barn så är det få par som lyckas genomföra en adoption. Fredrik och Robert Skoglund som idag bor i Vingåker var bland de första som blev godkända som adoptivföräldrar, men det har ännu inte gett resultat.

– Den lycka som Fredrik och jag kände när dörrarna till socialnämnden öppnades och de sa att man hade godkänt oss som adoptivföräldrar, den lyckan var obeskrivbar, säger Robert Skoglund. Vi var så lyckliga. Då tänkte vi att nu blir vi snart föräldrar. Sen svalnade den lyckan när åren gick och det var så nattsvart allting.

Robert och Fredrik Skoglund hade alltså stora förhoppningar sedan lagen ändrades och tillåter samkönade par att bli godkända som adoptivföräldrar. De genomgick en föräldrakurs och stod i kö hos Adoptionscentrum för att få adoptera ett barn. Men trots att de var ihärdiga och tryckte på så gav de tillslut upp, när deras godkännande gick ut efter två år.

Och de är inte ensamma. Idag finns det ingen samlad statistik på hur många samkönade par som blivit godkända som adoptivföräldrar, men enligt adoptionsbyrån MIA finns det inget samkönat par i Sverige som lyckats med en regelrätt internationell adoption.

Enligt socialstyrelsens utredare för familjerätt, Eva Elfver Lindström, har det heller inte förekommit att samkönade par adopterat något svenskt barn. Undantag kan finnas när det handlar om att adoptera ett styvbarn. 

Sydafrika har ändrat sin lagstiftning och godkänner numera samkönade par att adoptera inom landet, men det gäller ännu inte för föräldrar från andra länder.  

– Problemet är att vi i Sverige ligger långt före lagstiftningsmässigt och attitydmässigt och att de här länderna som vi samarbetar med och som adoptivbarnen kommer ifrån är på en helt annan punkt när det gäller de här frågorna, säger Inga Näslund, informationssekreterare på Adoptionscentrum.

Vad tror du om framtiden?

– Jag tror att det här kommer att ta tid, därför att det är en fråga om att förändra attityder och lagstiftning. Det har tagit tid i Sverige också och kommer att ta tid även i andra länder.

Robert och Fredrik Skoglund har på nytt godkänts som adoptivföräldrar och fortsätter att hoppas på att få adoptera ett barn.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".