1 av 2
2 av 2
länet

Organdonatorer efterlyses

Landstinget i Sörmland går tillsammans med Donationsrådet ut och uppmanar människor att göra ett aktivt val i frågan om organdonation. Behovet av organ för transplantation är stort. Cirka 600 personer står i kö för att få ett friskt organ, och de kommer sannolikt att bli fler. 

– Det största behovet är av njurar, det är 500 av de 600 som väntar på en njurtransplantation, berättar Åsa Welin som är verksamhetschef på Donationsrådet, en myndighet som är underställd socialstyrelsen.

Welin menar att efterfrågan på organ ökar för att allt fler lever längre idag än tidigare.

Enligt en opinionsundersökning som Donationsrådet har låtit göra så är många positivt inställda till att donera, men bara hälften av dom 1000 tillfrågade hade gjort ett aktivt val.

Ett aktivt val innebär att man antingen har anmält sig till donationsregistret, har fyllt i ett donationskort, eller har meddelat sina anhöriga om hur man vill att organen ska hanteras när man dör.

– Har man inte gjort ett aktivt val så utgår man från att personen var positiv till att donera sina organ men det kan ju bli jobbigt för familjemedlemmar så det bästa är om man gör ett eget aktivt val, menar Åsa Welin på Donationsrådet.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".