länet

Askspridning uppåtgående trend

Allt fler sörmlänningar vill sprida askan efter sina anhöriga på andra ställen än på kyrkogården. Och det kommer troligen att bli allt mer vanligt att söka tillstånd om att sprida askan efter en anhörig på en annan plats än kyrkogården. Det menar Curt Dahlgren som är professor i religionspsykologi vid Lunds universitet och som har forskat kring spridning av aska. 

– Tittar man i ett längre perspektiv så är det en uppåtstigande trend, säger Dahlgren.

Professor Curt Dahlgren har studerat askspridning under tidsperioden från 1958 då det blev tillåtet att sprida askan på någon annan plats än på kyrkogården och fram till 2006.

Skälet till att man vill sprida askan på en speciell plats beror på att det finns en känslomässig bindning till den platsen, säger Dahlgren.

– Är man exempelvis fiskare, då vill man sprida i vattnet där man brukar fiska eller vandrar man i fjällen vill man att askan blir spridd där.

De senaste tio åren har antalet ansökningar om att sprida aska utanför kyrkogården mer än fördubblats, och Sörmland är inget undantag, från 24 ansökningar 1998 till 62 förra året. 

För hela landet handlar det om en ökning från 600 till över 1400 ansökningar sedan 1998.

Enligt professor Curt Dahlgren beror trenden på att vi är mer individualistiska idag.

– Det blev inte tillåtet i Sverige förrän 1958 och det speglar väl en allmän trend i samhället, att man vill mer och mer göra saker och ting själv, inte göra det som organisationer bestämmer, säger Curt Dahlgren.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".