Nyköping

Åar stora förorenare

Nyköpingsån är det enskilda vattendrag efter Strömmen i Stockholm som släpper ifrån sig mest övergödande ämnen som fosfor och kväve till Norra Östersjön, det visar en rapport till regeringen som vattenmyndigheten publicerat. Även Kilaån och Svärtaån i Nyköping är stora förorenare.

Nyköpingsån står för 10 procent av utsläppen av fosfor och nästan lika mycket kväve. Högre halter till Norra östersjön står bara strömmen i Stockholm för, men då handlar det om övergödande ämnen från Stockholm och hela Mälarens och Hjälmarens avrinningsområde.

Den största delen av fosforutsläppen kommer från jordbruket, på andra plats kommer reningsverken. Jordbruket spelar stor roll även för kväveutsläppen, men här kommer de största utsläppen från reningsverken med jordbruket på andra plats.

Per hektar jordbruksmark i avrinningsområdet är det Kilaån och Svärtaån som är de största förorenarna då det gäller kväve och fosfor.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".