Ante Grubbström
LÄNET

Datavirus hotar sjukvården

Datavirus är ett ständigt hot mot datorer och därför även ett hot mot sjukvården eftersom det mesta hanteras av datorer idag. I förra veckan smittades 10 000 datorer av ett virus i Region Skåne, där e-postsystemet initialt drabbades.

Viruset spred sig därefter till patientsäkerhetssystem, röntgen och labbutrustning på olika sjukhus.

Redan i oktober förra året fick it-avdelningen på landstinget Sörmland varningar från Microsoft och ombads uppdatera alla datorer för att slippa ett eventuellt virus.

Dataviruset som det i det här fallet handlar om och som många varnar för är en ny version av en nätverksmask som kallas Downadup. Den infekterar arbetsstationer och servrar baserade på Windows där den ställer till med många olika problem. Den tar reda på lösenord och hindrar användare att komma i kontakt med datorn, ändrar rättigheter till filer och försöker smitta ner usb-minnen bland annat.

Det är viktigt att inte virus kommer in i landstingets datorer. Framförallt för att till exempel journalsystem ska vara säkert.

Anders Strömsten är vd för Office It-partner i Nyköping. De har hört talas om viruset men vet ingen som har drabbats än. Ett uppdaterat virusskydd är a och o för att man ska slippa virus i sin dator berättar Anders Strömsten.

Anna Stensson
anna.stenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".