Mjölkbönder protesterar i Katrineholm
LÄNET

Mjölkbönder kämpar för högre pris

Mjölkbönderna fortsätter sina protester mot den allt lägre ersättningen för sin mjölk från Arla. Efter mejeriernas senaste prissänkning går mjölproducenterna med förlust när de säljer sin mjölk och för att visa detta delade bönder på tisdagen ut gratis mjölk utanför en mataffär i Katrineholm.

En av de mjölkbönder som hade samlats tillsammans med andra i Katrineholm var Fredrik Andersson från Knutsta gård i Valla.

– Mjölkpriset i Sverige är ju väldigt lågt i handeln jämfört med andra länder exempelvis länderna i Norden, säger han. Jämför man mjölkpriset med andra drycker, exempelvis buteljerat vatten så ör mjölken billigare, vilket är mycket märkligt. Vi kan inte leva på det här priset utan det måste höjas rejält, annars slutar många av oss, tillägger han.

Mjölkbönder i Sörmland kräver nu högre pris på mjölken för att klara sig ekonomiskt. I Danmark till exempel så kostar en liter standardmjölk ungefär tolv kronor mot 8 kronor i Sverige. Och idag delade Sörmländska mjölkbönder ut gratis mjölk utanför en matbutik i Katrineholm för att visa att man lika gärna kan ge bort mjölken när ersättningen är så låg. Anneli Sundström var en av dem som fick sig en liter mjölk.

– Jag tänker på dem som har barn, barnfamiljer, säger hon.

Andra konsumenter som passerade demonstrationen och fick en liter gratis mjölk tyckte att de nog skulle köpa mjölk även om den blev lite dyrare.

Fredrik Lorenzoni
fredrik.lorenzoni@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".