Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LÄNET

Övergödningen av Östersjön kan stoppas

Östersjön kraftigt påverkad av utsläpp

Stora kustområden i Sörmland är kraftigt påverkade av övergödande utsläpp från framför allt jordbruket, som sprids genom åarna ut i Östersjön. Men det finns åtgärder som skulle kunna förbättra situationen.

Det visar den rapport till regeringen som länsstyrelsens handläggare Juha Salonsaari sammanställt för Vattenmyndighetens räkning.

– De områden som mår sämst är de områden där de stora åarna mynnar ut och i Marsviken har vi områden där det inte bara är syrebrist utan helt syrefritt och det är en tydlig varningssignal som vi har sett, säger han.

Stora delar av sörmlandskusten är påverkad av övergödning, värst är det i innanfjärdarna Stadsfjärden, Mellanfjärden och Sjösafjärden i Nyköping.

Fjärdar som tar emot stora mängder övergödande ämnen från jordbruket via Nyköpingsån, Svärtaån och Kilaån. I Mellanfjärden mynnar också avloppsreningsverket i Nyköping.

Enligt rapporten till regeringen är också kustområdet utanför Trosaån drabbat.

Sverige är bundet av EU-direktiv för att komma tillätta med övergödningen, som är ett allvarligt hot mot Östersjön.

Eftersom jordbruket enligt rapporten står för mer än hälften av fosfor och kväveutsläppen så är det här man enligt Juha Salonsaari måste börja.

Men i rapporten föreslås också att binda näringsämnena i bottensedimentet, att skörda vass och alger (och att rätta till balansen mellan rovfisk och vitfisk.)

Juha Salonsaari hoppas också att Sjösafjärden ska kunna bli ett pilotområde i arbetet att motverka övergödningen och stärka den biologiska mångfalden.

– Där har man ett lite mindre område att jobba med än hela Östersjön på en gång, menar han.

Ett annat drastiskt förslag är att begränsa trafiken med fritidsbåtar i Nyköpingsfjärdarna som ofta bara är en transportsträcka ut till kusten.

– Vi har föreslagit det till regeringen, men en begränsning innebär inte ett förbud mot fritidsbåtstrafiken för det känns väldigt kontroversiellt, i stället kan man tänka sig hastighetsbegränsningar, slutar Juha Salonsaari.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".