ESKILSTUNA

Kommunen kastar ut flyktingbarn

När asylsökande flyktingbarn som kommit ensamma till Sverige fyller 18 år går ansvaret formellt över från kommunerna till migrationsverket.
Men många kommuner väljer att fortsätta ta ansvar för ungdomarna som ofta börjat rota sig med skola och kamrater.
Men i Eskilstuna lämnas de över till migrationsverket.

Wawa Sjödin är tillförordnad vårdnadshavare för ett par flyktingungdomar och hon är upprörd över det här framför allt av det skälet att ingen i förväg informerat om att det är så här det är i Eskilstuna.

– Vi fick i stället plötsligt bara det här beskedet omkring jul, säger Wawa Sjödin och fortsätter.

– Det här är barn som går i skolan och får idel lovord därifrån och de gör goda resultat och sköter sig. Men framför allt handlar det om barn, som kommer från övergrepp, krig och som saknar sina föräldrar och mår väldigt dåligt i den här tunga processen när migrationsverket ska pröva deras asylärenden.

Mikael Nyman, enhetschef på resursenheten för ensamkommande barn och ungdomar, bekräftar att Eskilstuna kommun tar sina händer ifrån de ensamkommande flyktingbarn som fyller 18 och ännu inte fått besked om uppehållstillstånd - de förs över till migrationsverket.

– De är ju vuxna och ska då erbjudas annat boende av migrationsverket, konstaterar Mikael Nyman.

– Vi i Eskilstuna kommun har inte möjlighet att ta emot dem idag, det håller inte i vår verksamhet. När man blir 18 händer något annat i livet i Sverige, man blir myndig och vuxen då, säger Mikael Nyman också.

Men enligt migrationsverket så är det här upp till kommunerna. Migrationsverket erbjuder fortsatt ekonomisk ersättning fram till det att ungdomarna fyller 21 år, något som många kommuner enligt verkets beslutsfattare, Kicki Kjämpe, också utnyttjar.

Och Wawa Sjödin vädjar nu till politikerna i Eskilstuna att gripa in.

– Låt de här barnen stanna. Det handlar om några månader innan de antingen får uppehållstillstånd eller polisen tar över för att avvisa dem. Svik dem inte en gång till, slutar Wawa Sjödin.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".