ESKILSTUNA

Ensamma flyktingbarn kan få stanna

Asylsökande flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige och som fyller 18 år under tiden de är i Eskilstuna kommer troligtvis att få bli kvar under kommunens ansvar. Det säger nu arbetsmarknads och familjenämndens ordförande, socialdemokraten Sarita Hotti.

Det var i Sveriges Radio Sörmlands sändningar under onsdagsmorgonen som det uppmärksammades att asylsökande ensamkommande flyktingbarn som Eskilstuna kommun tagit ansvar för - när de fyller 18 - inte längre är välkomna i kommunen.

Kommunen låter ansvaret gå över till migrationsverket där de kan komma att hamna på en förläggning var som helst i landet.

Wawa Sjödin, tillförordnad vårdnadshavare, vädjade i morse till politikerna att agera i frågan.

När Sveriges Radio Sörmland under tisdagen talade med Sarita Hotti så kände hon inte till att kommunen har möjlighet att ha kvar ansvaret för ungdomarna till de fyller 21 år och också få ekonomisk kompensation för det. Men när vi uppmärksammar henne på det så säger hon ska verka för att flyktingbarnen ska få stanna kvar om de så önskar, och hon tror inte att det kommer att bli några problem att få de övriga politikerna med sig på det. 

Per Thyrén
per.thyren@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".