"Det är lite pirrigt", säger Christian Bidebo om att sätta sig i skolbänken igen.
SÖRMLAND

Fler börjar studera efter varsel

Höstens många varsel har gjort att Mälardalens högskola har fått in många sena ansökningar till sina utbildningar. Christian Bidebo blev nyligen uppsagd från Volvo CE i Eskilstuna och han planerar nu att bli högskoleingenjör.

Christian Bidebo, som har trivts med jobbet som tekniker på Volvos serviceverkstad, blev först nedslagen när han fick beskedet om uppsägning. Men sedan bestämde han sig för att börja studera. 

– Det känns rätt så bra nu faktiskt. Förut var problemet att man inte visste vad man ville men nu fick man en spark i arslet, säger Christian Bidebo.

Christian Bidebo har jobbat sedan drygt ett år tillbaka på Volvo och är en av omkring 240 anställda som nu blivit varslade om uppsägning. Han jobbar sin sista dag 31:a mars men har redan nu börjat läsa en kurs i ritteknik på högskolan. Till hösten ska han söka till högskoleingenjör.

Mälardalens högskola, som har dragit ner på sina utbildningar och kurser på grund av skolans dåliga ekonomi, har nu plötsligt fått in många sena ansökningar till sina kurser. Normalt sett får högskolan in ett 50-tal ansökningar efter sista ansökningsdag, men den här terminen har det kommit in mer än 400 sena ansökningar. En orsak kan vara att det nu är lättare att anmäla sig via internet. Men prorektor Christer Norström ser en annan viktig anledning.

– Det vi ser är naturligtvis effekten av de stora varsel och uppsägningar som skett, säger han.

Och Anders Nordström, studievägledare på Mälardalens högskola, säger att intresset för yrkesinriktade utbildningar stiger när det är lågkonjunktur.

– När det blir kärvare på arbetsmarknaden och svårt att hitta jobb så tenderar folk att i högre utsträckning söka sig till utbildningar där man ser en direkt koppling mellan studierna och framtida jobb så som lärare, ingenjör och sjuksköterska, säger Anders Nordström.

Christian Bidebo, som snart lämnar sitt jobb på Volvo, ser fram emot att börja plugga igen, men han tror inte att det blir helt lätt. Dels kommer hans inkomst sänkas med omkring 8000 kronor i månaden, och dels kommer det ta ett tag att komma in i studierna, tror han.

– Det är lite pirrigt. Det var ett tag sedan man satt i skolbänken, säger Christian Bidebo.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".