Dålig kontroll på nybyggen

Dålig tillsyn över byggandet i landet leder till sämre kvalitet på byggnaderna. I Katrineholm har bygganmälningarna ökat dom senaste åren, samtidigt som byggnadsinspektörerna blivit allt färre. - Antalet besök på byggnadsplatserna är mycket få, säger Jan Herne, stadsarkitekt i Katrineholm.
- Vi vet inte säkert hur husen har byggts. Vi litar på dom intyg som byggherrens sakkunniga lämnar in, säger Jan Herne. En enkät som Boverket låtit göra med landets kommuner visar att antalet bygglovsansökningar och bygganmälningar ökat med 47 procent dom senaste fem åren. Samtidigt är det allt färre som jobbar med frågorna. På en tioårsperiod har Katrineholms kommun minskat antalet bygginspektörer från fem till två, i Eskilstuna kommun finns sju bygginspektörer färre nu än för tio år sen. Anledningen är att byggandet minskade under 90-talet och att det sen 1995 är byggherren som utför det mesta av kontrollen säger stadsarkitekt Jan Herne. Tillsynen är fortfarande kommunernas ansvar men den hinner kommunerna alltså inte med.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista