Poliser i krock utanför Stockholm. Arkivfoto
Länet

Allt fler skador på polisbilar

Poliser är inblandade i flera hundra trafikolyckor årligen, visar en forskningsstudie vid Umeå universitet. I Sörmland handlar det framför allt om materiella skador på bilarna, som enligt Inge Carreman, chef för trafikpolisen i Eskilstuna, har blivit ett allt större problem. Förra året skadades ett drygt 80-tal polisbilar i länet.

– Det är en kostnad för myndigheten som man är orolig för, säger Inge Carreman, chef för trafikpolisen i Eskilstuna. Man är också orolig i förlängningen att det blir skador på våra poliser.

Vad anser du om den utbildning och erfarenhet som poliserna har idag av trafikkörning?

– I många fall vet vi att man tar sitt körkort i samband med att man ska bli polis, för det ligger som ett grundkrav för att bli polis och det gör att man inte har så mycket erfarenhet med sig. Sen är vår kår väldigt ung och kan också göra att skadorna har ökat de senare åren.

Vad behövs göras, tycker du?

– Vi måste försöka att lokalt följa upp det här och kanske återkomma med en repetitionsutbildning, där vi ser att behovet finns.

Så mer utbildning är det som krävs, tror du?

– Ja, både teoretisk och praktisk utbildning för att förhindra många av de här olyckorna, som i många fall är helt onödiga.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".