Per-Jonsson, länsveterinär
SÖRMLAND

Hundar med dödlig sjukdom importeras

Hundar som importeras från andra länder kan få med sig sjukdomar, som både djur och människor kan bli lidande av. Flera fall har upptäckts i Sörmland de senaste åren. Det finns sjukdomar som sprids från de importerade hundarna som man är väldigt rädd för att få in i Sverige berättar Sörmlands länsveterinär Per Jonsson.

– Framför allt finns en hel del sjukdomar som kan spridas mellan djur och människor och de är vi väldigt rädda för att få in. De kallas leshmanios, berättar Per Jonsson.

På nittotalet fanns inte ett enda fall av leshmanios, en sjukdom som bara finns i Sydeuropa och Afrika men som börjat sprida sig mer norrut.

Man smittas av sandmyggan som bara lever på sydligare breddgrader, men på 2000-talet har man haft fall i Sörmland där importerade hundar har leshmanios. Leshmanios sprids bara via blod men det finns andra sjukdomar som är ännu mer oroande

– Det vi är mest rädda för är rabies som finns i vissa länder i Europa och framför allt den otäcka dvärgbandmasken. Kommer den in kan vi inte längre blåbär och smultron ute i naturen, säger Per Jonsson.

Dvärgbandmasken finns främst i alpländerna men även i Polen och Baltikum. Hundar, katter och rävar kan ha den, men är inte sjuka utan det är den värd som sedan får smittan som blir sjuk.

Skulle det vara en människa så angrips inre organ och kan leda till döden. Därför är det viktigt att det inte det kommer ut i naturen så att smittan finns där, på bär och annat som man kan stoppa i sig.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".