LÄNET

Tonvis med avfall bortrensat från lantbruk

Många sörmländska lantbrukare har under förra året rensat bort tonvis med farligt avfall och kemikalier från gårdarna, kemikalier som annars är en risk både för människor och natur. Det är bland andra stiftelsen Håll Sverige Rent som står bakom satsningen, som startade förra året.

– Kemikalerna står i tunnor. När de blir gamla blir det hål i tunnorna och så rinner giftet ut i vattendrag, säger Lars Alm som är projektledare för Håll Sverige Rent.

Det är inte ovanligt att ämnen som under en längre tid förvaras i kärl börjar läcka ut, inte heller att de läcker ut i åar och vattendrag. Tillsammans har stiftelsen Håll Sverige Rent och Länsförsäkringar ordnat en lösning för att lantbrukare ska kunna få kemikalier bortforslade utan kostnad. Intresset har varit stort.

Av de 21 län som deltog under 2008 var det i Sörmland en särskilt hög andel av lantbrukarna som tog chansen att lämna in sitt farliga avfall.

Spillolja, bekämpningsmedel och handelsgödsel är exempel på kemikalier som finns på många lantbruk och som i kontakt med varandra kan orsaka stora skador. Just sådana ämnen har alltså stiftelsen försökt påverka lantbrukarna att göra sig av med.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".