Länet

"För låg ersättning till familjehem"

Kommunerna i Sörmland söker med ljus och lykta efter nya familjehem, men ersättningen till hemmen är alldeles för låg tycker Monika Nyberg i Stallarholmen, som har mer än 20-års erfarenhet som jour- och familjehemsförälder.

– Vi jobbar dygnet runt och ligger alltid i jour, säger Monika Nyberg. Vi är aldrig lediga och har något privatliv över huvud taget. Det är katastrofalt och respektlöst att se det som ett arvode eller en Röda korsverksamhet.

Monika Nyberg är minst sagt missnöjd med att man från kommunernas sida inte är beredda att betala mer för den insats som familjehemmen gör.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gått ut med rekommendationer som de flesta kommuner följer. Men det handlar alltså om en miniminivå, som man inte bör underskrida.

Som exempel är ersättningen för ett tioårigt barn med grundarvodet och omkostnadsersättningen totalt knappt 8500 kronor, en summa som ska beskattas och som inte ger rätt till a-kassa.

Monika Nykvist tror att ersättningsnivån kan göra det svårt för kommunerna att rekrytera nya, yngre familjehem.

– Vi är 60-talister och våra barn som växer upp idag skulle mycket väl kunna tänka sig att ta emot familjehemsplacerade barn, men skulle aldrig göra det för det här arvodet och omkostnaderna.

Men Monika Hellberg, enhetschef på socialtjänsten i Oxelösund, menar att eftersom barnet så småningom lämnar familjehemmet, så bör inte den verksamheten vara den huvudsakliga inkomstkällan.

– Man måste ha en grundtrygghet i sig, en försörjning som man klarar sig på, säger Månika Hellberg. 

Samtidigt går det åt ganska mycket tid att stötta ett barn, som går i lågstadiet, mellanstadiet?

– Det kan det vara, men då kan man gå in och ersätta del av förlorad arbetsinkomst, om man bedömer att man behöver det under en period.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Läs mer om familjehem: Familjehem får ”svårare ungdomar” (15 januari 2009) 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".