LÄNET

Sörmland toppar brottsstatistiken

Sörmland ligger i topp när det gäller anmälda brott mot person, så som till exempel misshandel. Här anmäls fler brott av den här typen än i något annat län i förhållande till hur många som bor här. Det visar Brottsförebyggande Rådets preliminära statistik för 2008.

– Det är ju naturligtvis inte en position som varken jag eller mina medarbetare är särskilt stolta över, säger länspolismästaren Mats Kirestam.

Men Mats Kirestam tror att det är benägenheten att anmäla som ökar. Han hänvisar till enkäter som gjorts bland sörmlänningar mellan år 1999 och 2008, enkäter där folk fått svara på ifall de utsatts för brott av olika slag. Enkäterna visar att antalet brott minskar.

Det ökade antalet anmälningar kan alltså bero på att det är benägenheten att anmäla som ökar och inte det faktiska antalet brott. Men enkäterna säger ingenting om hur Sörmland ligger till i förhållande till resten av landet.

Enligt Brottsförebyggande rådets statistik kommer Sörmland på fjärde plats när det gäller antalet anmälda brott per person. Bara Stockholms, Skånes och Västmanlands län ligger före.

Tittar man på anmälda brott mot person, som till exempel misshandel och sexualbrott, har Sörmland nu passerat både Västmanland och Stockholm och ligger etta.

Enligt länspolismästaren Mats Kirestam är misshandel ett brott som ofta sker under alkoholpåverkan och där kan polisen göra mer genom att vara ute på stan.

40 fler poliser kommer anställas i Sörmland under första halvåret i år och man planerar också för en mobil polisstation i Eskilstuna.

– Våra förutsättningar för att öka vår närvaro har aldrig varit bättre än nu, egentligen, säger Mats Kirestam.

De anmälningar som ökat mest är bland annat de som gäller rån, narkotikabrott och misshandel mot barn. En annan brottskategori där anmälningarna ökat under 2008 är sexualbrott.

Till exempel har antalet anmälda våldtäkter mot barn ökat från 34 stycken år 2007 till 68 stycken år 2008. Sådana svängningar kan bero på att det kommit in fall där någon har utsatts för många våldtäkter under lång tid. Varje våldtäkt ger nämligen en enskild anmälan i statistiken, även om det rör sig om samma person. Mats Kirestam är därför inte lika oroad över den statistiken.

– Den tror jag att vi kan hantera, inte minst genom att vi har inrättat vår familjevåldsenhet och höjer vår kompetens för att hantera den typen av ärenden.

Petra Levinson
petra.levison@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".