1 av 2
Jessica Kihlgren är orolig för att hennes hund från Spanien kan bära på farlig smitta.
2 av 2
3-åriga Lady är från Spanien
LÄNET

Orolig för att hunden bär på smitta

Att ta in hundar från andra länder kan medföra en risk då det kan förekomma att sjukdomar, som inte finns i Sverige, följer med hunden trots att papper ska garantera att hunden ska vara frisk.

En fruktad sjukdom är Lechmanios, som är vanlig på sydligare breddgrader. Den smittar visserligen bara via blod men går inte att bli av med utan finns med hela livet.

Jessica Kihlgren har en hund från Spanien och känner nu också en stor oro och är osäker över att papperen stämmer. När hunden kom till Sverige var hon hos en veterinär med hunden.

– Då gick vi igenom passet och veterinären kollade att allt var bra och på den vägen har ju vi trott att allting var bra då, men det är ingen som tagit något extra blodprov eller så och kollat så att hon är vaccinerad, säger hon.

Det var efter svt: s program uppdrag granskning i veckan som Jessica Kihlgren fick sig en tankeställare. Där avslöjades en verksamhet i Spanien som skulle rädda herrelösa gatuhundar och sälja till Sverige och som visade att veterinären fuskade med friskhetsintygen i hundpassen. Jessica Kihlgrens hund Lady har ett pass med en stämpel i som säger att hon är vaccinerad mot rabies, men nu blir Jessica osäker på om uppgifterna där faktiskt stämmer.

Jessica och hennes familj betalade 5000 kronor för hunden från Spanien och i sommar blir hunden tre år. Men sjukdomen Lechmanios kan ligga latent hos hunden och bryta ut senare och det är nu Jessica orolig över.

De flesta i hundägaren Jessicas närhet vet om att hunden Lady är från Spanien. Men hon är ändå nu lite orolig över reaktionerna.

– Det känns ju lite osäkert. Man tycker att man har gjort en god gärning, men samtidigt kanske andra blir rädda, slutar Jessica Kihlgren.

Text och foto: Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Läs mer: (15 januari 2009) 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".