Strängnäs

Oro över nya strandskyddsregler

Naturskyddsföreningen i Strängnäs är oroad över regeringens förslag till nya strandskyddsbestämmelser. Att ge större möjligheter till exploatering av Mälarens stränder känns inte som ett steg i rätt riktning, menar lokalföreningens ordförande Börje Olsson.

– Vi tycker att det lämnar alltför mycket godtycke åt hur politiker i nuläget diskuterar, utan att i ett längre perspektiv ta hänsyn till natur och sin befolkning, säger Börje Olsson, Naturskyddsföreningens ordförande i Strängnäs.

Regeringens färska lagrådsremiss går ut på att strandskyddsbestämmelserna ska kunna variera i olika delar av landet. Tanken är att underlätta för kommuner i landsbygdsområden att skapa nya attraktiva boendemiljöer nära vatten. Samtidigt stärker man strandskyddet i områden med redan högt exploateringstryck.

I Strängnäs välkomnas förslaget av Björn Lind (FP), som är kommunalråd med ansvar över samhällsbyggnad och näringsliv.

– Strängnäs kommun har mest strand av alla mälarkommuner och vill naturligtvis kunna nyttja de olika boendemiljöer som det ger möjlighet till. Men samtidigt måste vi också vara klara med att skydda de naturvärden som finns utmed våra stränder.

Men att de ansvariga politikerna hittills skulle ha uppvisat någon beskyddande inställning mot naturvärdena, tycker inte Börje Olsson.

– Vi har alldeles nyss behandlat en översiktsplanering för kommunens framtida utbyggnad och där har vi varit väldigt kritiska, inte minst när det gäller strandskyddsnära boende och utbyggnad i sådana områden.

Regeringens nya bestämmelser för strandskyddet är tänkt att börja gälla 1 juli.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".