NYKÖPING

Jaktlag räddade man i vattnet

En man i 60-årsåldern gick på lördagen genom isen och hamnade i vattnet i Skräddartorpsån som rinner ut i Hallbosjön vid Vrena norr om Nyköping. Ett jaktlag som fanns i närheten hörde mannens rop på hjälp och lyckades dra upp honom, kraftigt nedkyld efter att ha legat i vattnet i 15 minuter.

Strax före kl 13 på lördagen slog boende i trakterna kring Vrena larm till polisen om att man hört hjärtskärande rop på hjälp, men att man inte visste varifrån de kom. Vid en andra telefonkontakt med anmälaren hörde vakthavande polisbefäl Tobias Jöhnemark själv nödropen i telefonen. 

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut direkt vid första larmet, men innan de hann lokalisera den nödställde fick han hjälp av ett jaktlag som fanns i närheten. Då hade mannen legat 15 minuter i det kalla vattnet. 

– Han hade en otrolig tur att någon fanns i närheten, eftersom det är ödslig terräng, säger Tobias Jöhnemark, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland. 

Jaktlaget drog upp mannen och tog honom sedan till en jaktstuga i närheten. Där kunde sedan ambulans hämta honom, kraftigt nedkyld men vid medvetande. Mannen fördes till Nyköpings lasarett. 

Enligt vakthavande befäl Tobias Jöhnemark är det väldigt strömt i Skräddartorpsån, och därför svag is. Det är inte känt varför mannen var ute på isen. Han var ensam.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".