Sjön Båven
Länet

Sjöars vattenkvalitet på hemsida

Under det här året ska många sjöar och vattendrag i länet och i landet i övrigt få ett åtgärdsprogram, för att de så småningom ska uppnå en bättre vattenkvalité. Alla sörmlänningar ska kunna följa sjöarnas statusresa på en särskild webbsida.

De allra flesta av sjöarna i länet är enligt länsstyrelsen övergödda på grund av bland annat utsläpp från jordbruk och avlopp.

– 80 procent av sjöarna och vattendragen i länet är påverkade av övergödning från bland annat jordbruk och reningsverk, säger Juha Salonsaari på länsstyrelsen. En del sjöar och vattendrag har också påverkats av att vattennivån för sådär 100 år sedan har sänkts för att få fram mer åkeryta. Det har också skapat obalans och övergödning.

Länsstyrelsen ska försöka göra något åt övergödningen, bland annat genom att ställa krav på att alla måste ta sitt ansvar när det gäller utsläpp och avloppsrening. En del avloppsvatten går enligt Juha Salonsaari rakt ut i sjön. Det kan också handla om att gräva om kring vissa vattendrag. Ett första steg för länsstyrelsen är att göra åtgärdsprogram, som ska läggas ut på hemsidan www.viss.lst.se.

– Där ska man kunna följa upp vilken status sjöarna har, vilka mål som de ska nå och om ett tag också vilka åtgärdsprogram de kommer att behäftas med, säger Juha Salonsaari.

Om man till exempel bor i Katrineholm och undrar över den sjö som man varje dag passerar till och från jobbet, så kan man gå in och på hemsidan för att se att den kemiska statusen i Djulösjön är otillfredsställande, att den ekologiska statusen inte uppnår god kvalité och att den är mycket försurad.

Under årets ska alla sjöar som är mer än en kvadratkilometer stora och andra vattendrag i länet och hela Sverige få åtgärdsprogram för att de ska uppnå god kvalité, för att det livsviktiga vattnet ska kunna nyttjas även i framtiden.

Man ska alltså som medborgare kunna följa det här arbetet med att göra sjön bättre. Det är det som är meningen med att man gör alla resultat öppna och publika genom en hemsida, menar Juha Salonsaari.

– Det är en del av direktivet att det här ska förankras och att det är en demokratisk process. Allmänheten ska ha möjlighet att tycka till. Nu har vi samlat ihop all data i en så kallad förvaltningsplan, som ska ut på en bred remiss i början av februari. Den ska ligga ute i sex månader och där har vem som helst möjlighet att tycka till.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".