Andrea Moby och Malin Uddin hjälps åt att fixa i ordning lokalen där kvinnojouren Malva snart öppnar.
FLEN

Flen får egen kvinnojour

Flen har fått en egen kvinnojour som startar i dagarna. Länsstyrelsen har delat ut kvinnofridspengar till kommuner runtom i länet och den nya kvinnojouren är en av de satsningar som nu blir verklighet.

– Det är jättebra att man äntligen satsar på något för kvinnor och att man har något eget i Flen, säger Andrea Moby som är den ena ordföranden i kvinnojouren.

När det blev möjligt att söka kvinnofridspengar från Länsstyrelsen beslutade politikerna i Flen att starta upp en kvinnojour. Och när Andrea Moby och Malin Uddin fick reda på att kommunen sökte folk som kunde jobba med det här ideellt blev de genast intresserade.

Andrea Moby och Malin Uddin, som delar på ordförandeskapet i Flens nya kvinnojour, är nu i färd med att möblera den lilla källarlokalen som ska bli kvinnojouren Malva. Här finns ett litet pentry och två små rum. Möblerna har jouren fått ärva från kommunen.

Kvinnor som utsätts för våld av en kvinnlig eller manlig partner ska kunna ringa hit till kvinnojouren från och med början av februari.

Sju kvinnor som jobbar ideellt går nu en utbildning för att lära sig att ta emot kvinnor som blir misshandlade eller kontrollerade av sin partner. Jourkvinnorna kommer att erbjuda stödsamtal och kan också hjälpa till att kontakta socialtjänsten eller polisen om kvinnan vill det.

Förut har våldsutsatta kvinnor varit hänvisade till socialtjänsten som har kunnat lotsa en vidare till kvinnojourer i Katrineholm och Eskilstuna men från och med början av februari kan alla kvinnor i Flen få hjälp på hemmaplan. Att kunna komma till en kvinnojour istället för att ta kontakt med socialen är viktigt menar Andrea Moby.

2007 anmäldes 55 fall i Flen där en kvinna blivit misshandlad av en bekant. Enligt kvinnojouren Malvas projektledare Anita Andersson-Stenfors brukar man räkna med ett mörkertal på 80 procent när det gäller våld i nära relationer. Det skulle betyda att omkring 275 kvinnor misshandlades under 2007 - bara i Flen.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".