SÖRMLAND

Landshövdingen hoppas på EU-pengar

Under måndagen besökte Sörmlands varselsamordnare, regionförbundets Marita Bengtsson och landshövding Bo Könberg tillsammans med resten av de regionala samordnarna i landet departementet för arbetsmarknad.

Regeringen och arbetsmarknadsdepartementet har under måndagen behandlat en proposition som handlar om förstärkt stöd både för de personer som nu blivit varslade och de långtidsarbetslösa. De regionala samordnarna som utsetts av regeringen för att arbeta mot effekterna av de omfattande varslen var där och blev informerade.

Bland annat diskuterades det om europeiska sociala fonden. Det lät positivt enligt Bo Könberg, men Eu:s regler är formade så att stater inte ska kunna gå in och finansiera enskilda företag och därför konkurrera med varandra. Därför dröjer ett definitivt svar till senare då man ska gå igenom det här noggrannare.

Man diskuterade också möjligheterna till aktivitetsstöd några månader efter uppsägningen och att man kan få utbildning och få ersättning från arbetsmarknadsmedel. Landshövdingen Bo Könberg säger att gensvaret från regeringens håll var skeptisk, men att man inte har bestämt sig än.

Tidigare har samordnarna begärt ökat anslag för de regionala utvecklingspengarna från 15 miljoner kronor till 45 miljoner. Om detta får man förhoppningsvis besked om den 11 februari då samordnarna ska träffas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".