Eskilstuna

Vanligt att irakier medicinerar sig själva

Det är vanligt att eskilstunabor med ursprung i Irak köper mediciner från Irak och självmedicinerar sig. Det istället för att få en diagnos inom svensk sjukvård och behandlas med svenska mediciner. Det säger flera irakier som Sveriges Radio Sörmland pratat med.

Anledningarna till självmedicineringen sägs vara flera. Bland annat att det känns enklare att importera från Irak än att ha kontakt med svensk sjukvård, men också att det bli kännbart billigare.

Flera av irakierna vi talar med har vid olika tillfällen varit i kontakt med svensk sjukvård, där upplever alla sig vänligt bemötta, men utan att riktigt känna sig medicinskt behandlad.

Medvetenheten om farorna med att självmedicinera verkar liten och när jag berättar att det är förbjudet att föra in läkemedel från länder utanför EU så blir stämningen orolig och de medverkande vill vara anonyma.

Men det finns andra anledningar också. Irakierna vi talar med säger att det blir kännbart billigare med irakiska mediciner och att dom irakiska medicinerna hjälper bättre än svenska.

Hasem Zaya är läkare på Skiftinge vårdcentral och är född i Irak. Han säger att det finns kulturella orsaker till självmedicineringen.

– Det är tradition i Irak att testa antibiotika innan man uppsöker läkare och där tycker man att det är bra, säger Hesem Zaya.

Chefsläkaren Erik Hillerdahl säger att man riskerar en del när man medicinerar sig själv.

– Dels så riskerar man ju biverkningar, men också att bakterierna blir resistenta mot antibiotika, säger chefsläkare Erik Hillerdahl.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se
Tolk: Marlin Odisho Khoshaba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".