Eskilstuna

Elever kan få bussas till landsortsskolor

Det kan bli aktuellt med att elever från Eskilstuna tätort, bussas till andra skolor på landsbygden. Anledningen är delvis att kommunen vill skapa integration. Många skolor på landsbygden har idag inga elever med invandrarbakgrund alls, medan vissa av skolorna i Eskilstuna tar emot merparten av de nyanlända barnen och ungdomarna.

Barn och utbildningsnämnden i Eskilstuna säger att läget är akut. Inflyttningen till Eskilstuna är just nu stor och det är svårt att hitta lokaler till alla nyanlända elever.

Det är därför förslaget om att elever ska bussas från stan till skolor utanför stan blivit aktuellt. Lars Wallinder, som är rektor på Gökstensskolan i Torshälla, är en av dem som har meddelat intresse.

– Jag tror att det är viktigt att vara väldigt offensiv när det gäller att bryta det här väldigt segregerande boendet som finns i Eskilstuna och där tror jag Torshälla kan bidra, säger rektorn Lars Wallinder.

För att tillfälligt lösa problemet med lokaler har den nedlagda Tunaforsskolan öppnats för att användas.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".