eskilstuna

Ökning av olagliga läkemedel

Det är vanligt att irakiskfödda eskilstunabor självmedicinerar sig med olagligt importerade läkemedel från Irak. Det har Sveriges Radio Sörmland rapporterat om. Och Tullen märker också av en ökning av olagligt importerade läkemedel. Beslagen av läkemedel som kommer med just post från länder utanför EU blir allt fler. 

– Det blir mer och mer vanligt med just läkemedel i postflödet, säger Jonas Carlsson som är sakkunnig på tullverkets brottsbekämpningsstab.

Han menar att tullen hittar läkemedel som kan vara svåra att få utskrivna i Sverige.

Har ni någon uppfattning om vilka det är som beställer läkemedel på det här sättet?

– Det är ju de som beställer via det forna hemlandet och det handlar ofta om bantningsmedel, blodtrycksmedicin, potensmedel och liknande, menar Carlsson på Tullen.

Fram till sista oktober förra året hade tullen gjort 302 beslag av läkemedel som kommit med posten. Vilket var mer än under hela 2007.

Även på läkemedelsverket märker man av ökningen.

– Ja det är vanligt för vi får ju frågor om det här varje dag, säger Maria Gustavsson, apotekare på läkemedelsverket.

Varför är det förbjudet att föra in läkemedel i landet från länder utanför EU?

– De läkemedel som finns i Sverige är ju godkända av läkemedelsverket och det är ju för att värna om folkhälsan som det inte är tillåtet att ta in läkemedel olagligt.

Maria Gustavsson menar att det nog är en trygghet för många att beställa mediciner från ett land där man förstår språket.

Att ta in mediciner från länder utanför EU är ett smugglingsbrott och kan bestraffas med böter eller fängelse.

Tullen prioriterar inte den här typen av ärenden som rör icke narkotikaklassad medicin.

Men Jonas Carlsson på Tullen ser allvarligt på att man skickar efter mediciner från sitt gamla hemland.

– Det kan ju betyda allvarliga men mot en persons hälsa, dessutom ska ju olagliga handlingar beivras, menar Jonas Carlsson.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".