LÄNET

Nu ska omskärelse prissättas

Omkring 3 000 pojkar omskärs varje år i Sverige, men bara en tredjedel inom den offentliga vården.
Det beror bland annat på att det är olika regler och taxor i de olika landstingen.

Sveriges kommuner och landsting vill nu att det ska vara lika regler i alla landsting.

I Sörmland diskuteras frågan just nu.

– Det där är en jättesvår fråga, där du har barnens rätt å ena sidan och å andra sidan om vi inte gr det så sker det i stället i någon slags köksbordskirurgi, säger Jörgen Danielsson, socialdemokratiskt landstingsråd.

Lagen som kom 2001 ger föräldrar rätt att få sin son omskuren även utan att det finns medicinska skäl men det är idag inte alla landstings som utför dessa operationer. I Sörmland förekommer omskärelse men det är idag svårt att avgöra hur många operationer som utförs av icke medicinska skäl. För de föräldrar som vill att deras pojkar ska bli omskurna så finns flera olika alternativ. Dels inom den offentliga vården och dels finns det privata kliniker. Det finns ytterligare personer som har tillstånd av Socialstyrelsen att utföra omskärelse och slutligen finns det ett antal personer som gör det utan att ha tillstånd och där det naturligtvis finns betydande risker för att barnet blir skadat.

Inom Landstingen skiljer också priset för en omskärelse mellan de olika landstingen. Är det medicinska skäl så gäller ju vanlig sjukvårdstaxa, men om det handlar om religiösa eller andra skäl så blir det väsentligt dyrare. Det kan variera mellan 1000 och 7000 kronor runt om i landet. I Sörmland har man ännu inte lyckats enas om vad priset bör vara.

Frågan kommer upp på landstingsstyrelsens bord den 27 januari och då ska också taxan bestämmas.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".