SÖRMLAND

Ingen information om cancervaccin

Sörmlands landsting planerar inte att ge ut någon information till ungdomar om att det finns ett vaccin mot livmoderhalscancer. Detta trots att tre av fyra kvinnor har liten eller ingen kunskap om vaccinationen enligt en undersöknig från Sifo.

– Vi går ju normalt inte ut och gör riktad information om vissa läkemedel till olika patientgrupper, berättar Lennart Persson som är medicinsk utvecklingsdirektör i Landstinget Sörmland.

Någon information från landstinget i Sörmland kommer inte gå ut till den grupp som kan vaccinera sig mot livmoderhalscancer. Detta trots att det är en sjukdom där ungefär var tredje som drabbas dör.

Meningen är att det i framtiden ska bli så att vaccinationen erbjuds i skolan tillsammans med all den andra vaccinationen som exempelvis vaccinet mot påssjuka och röda hund. Men redan idag finns det möjlighet att vaccinera sig på sin vårdcentral om man önskar och inte är äldre än 26 år. Men då får man betala en viss del själv, knappt två tusen kronor.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".