Biskop Hans-Erik Nordin
länet

Brödraskap kan ha lånat kyrkor

Biskopen i Strängnäs stift, Hans-Erik Nordin, kan idag inte utesluta att det ultrakonservativa prästbrödraskapet S:t Pius, kan ha hållit gudstjänster i kyrkor i Strängnäs stift.

I brödraskapet som funnits i Sverige i cirka 10 år finns enligt SVT:s uppdrag granskning högerextremister och Förintelseförnekare.

Svenska Kyrkan ska vid åtminstone 15 tillfällen ha ställt kyrkor till förfogande för organisationen.

Det är kyrkoråden och kyrkoherdarna i församlingarna som beslutar om vem man upplåter kyrkan till och kyrkoherdarna har ingen rapportplikt, så stiftsledningen har egentligen ingen aning om vad som kan ha förevarit i enskilda församlingar.

S:t Pius är bannlyst av katolska kyrkan, och en av deras främsta företrädare  förnekar öppet Förintelsen. Bland svenska företrädare finns enligt SVT flera personer som också funnits i ledningen för olika högerextremistiska organisationer.

Enligt Uppdrag Granskning så har det katolska brödraskapet fått tillträde till åtminstone 15 av svenska kyrkans kyrkor i Sverige och där hållit gudstjänster och konfirmationer, men det kan alltså finnas fler fall.

– Jag bedömer risken för att de ska ha förekommit i Strängnäs stift som liten, men helt säker kan jag inte vara, säger biskop Hans-Erik Nordin.

Biskopen tar på fredag upp frågan vid sitt möte med stiftets prostar.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".