eskilstuna

"Fler vuxna behövs i Skiftinge"

Området Skiftinge i Eskilstuna har under den senaste tiden hamnat i fokus på grund av flera våldhandlingar. Senast var det en elev som knivhotade rektorn på skolan. Och nu menar flera som är verksamma i området att det behövs fler vuxna som tar ansvar.

– Vi hade en våg runt 1998 också så det har gått i vågor och man får tänka på att då fanns det fältassistenter här, det gör det inte nu, menar Arman Kerimi på Fritidsgården.

Han får medhåll från såväl skolkurator Ulla-Maja Madison och eleven Dana Hanna, de menar också att fler vuxba i området måste ta ansvar.

I december blev en anställd på Skiftingeskolan omplacerad efter att han brottat ner en elev på golvet. Och nu senast blev rektorn och skolkuratorn knivhotade av en elev.

Rektorn Lena Hallander menar att det här är enskilda händelser som hade kunnat hända på vilken skola som helst.

Skiftinge är ett miljonprogramsområde med hög andel arbetslösa och med höga ohälsotal. Skolkuratorn Ulla-Maja Madison säger att Skiftinge är ett område med tung problematik, och det också märks bland eleverna.

Hon möter elever som har föräldrar som är psykiskt sjuka, som missbrukar och som har det tungt ekonomiskt.

Johan Nilsson är socialdemokratisk ordförande i Barn- och ungdomsnämnden och han menar att det är dags att gå till handling nu.

– Nu måste vi börja kavla upp ärmarna och jobba på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Nilsson.

Han menar att kommunen dels måste se över sin bostadspolitik så att inte svaga grupper eller invandrare hamnar på samma ställen och att man måste stödja föräldrarna i Skiftinge.

Har du verkligen en aning om vad man behöver göra?

– Nä…alltså jag tror att det behöver göras saker på olika plan och att flera områden måste samverka, menar Socialdemokraten Johan Nilsson.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".