LÄNET

Byggnadsfacket kritiska till gipsskivor

Byggnadsfacket i Mälardalen är fortsatt kritisk till användningen av glasfiberarmerade gipsskivor i våtutrymmen, skivor som byggnadsarbetare fått stora besvär av.

Arbets- och miljömedicinska kliniken vid universitetssjukhuset i Örebro har undersökt skivorna och menar att de inte medför risk för några bestående men för hälsan så länge den som arbetar med dem använder personlig skyddsutrustning.

– Det tycker vi är lite konstigt. Ska man ha personlig skyddsutrustning när man jobbar med skivorna måste det vara något som är galet, säger Lars Hammarberg som är arbetsmiljöansvarig på Byggnads Mälardalen.

Den omtalade glasfiberskivan har man nu sett över på Arbets- och miljömedicinska kliniken vid universitetssjukhuset i Örebro där man kom fram till att det inte ger några bestående skador. Det är alltså inte farligt att jobba med materialet - så länge man använder skyddsutrustning. Men ett problem som facket ser är att på ett bygge är det ju fler yrkesgrupper.

– Det kan ju vara elektriker och golvläggare som inte har den här skyddsutrustningen och som blir drabbade, säger Lars Hammarberg

Nu efterlyser fackförbundet Byggnads en snabbare utveckling av nya material man kan använda sig av.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".