Strängnäs stift

Många präster vägrar viga homosexuella

Många präster i Strängnäs stift skulle neka att viga samkönade par om könsneutralt äktenskap införs. I Strängnäs stift är en tredjedel av prästerna ovilliga att viga homosexuella, en betydligt större andel än i exempelvis Västerås stift. En skillnad som kan ha historiska orsaker.

I Strängnäs stift säger 34 procent av prästerna nej till att viga två personer av samma kön, mot bara 9 procent i Västerås stift, enligt en enkätundersökning som Sveriges television, SVT, gjort.

Men det finns också stora skillnader inom Strängnäs stift, som innefattar både Närke och Sörmland. Siffrorna ska tolkas med försiktighet eftersom svarsfrekvensen är låg i Sörmland, men det man ser är att prästerna i det frikyrkoinfluerade Närke, verkar vara klart mer negativa till att samkönade par ska få gifta sig i kyrkan, än vad prästerna i Sörmland är. 

Biskopen i Strängnäs stift tror att det är just den frikyrkliga bakgrunden i Närke som gör att fler präster där är motståndare till att viga homosexuella. 

Biskop Hans-Erik Nordin tror också att många av de präster som är skeptiska till att viga lesbiska och bögar, egentligen inte har något emot homosexuella, utan snarare är tveksamma till att använda ordet äktenskap för den här formen av gemenskap. En som resonerar på det sättet är Johan Dalman, domprost i Strängnäs.

– Kyrkan vill ju att människor ska leva tillsammans livslångt, oavsett om de hetero-, eller homosexuella, det är formen för det som jag tycker att man måste diskutera mer, säger domprost Johan Dalman.

Han har inget emot att staten instiftar könsneutralt äktenskap, eftersom han anser att homo- och heterosexuella ska ha samma rättigheter, men han vill alltså inte själv använda det ordet om han viger två personer av samma kön.

– Om du kommer till mig och ber mig välsigna ditt partnerskap så skulle jag svara ja, men om det skulle kallas för äktenskap så skulle det vara svårare för mig, säger Johan Dahlman.

Yvonne Björkborg Kvist, kyrkoherde i Oxelösund, skulle däremot gärna viga samkönade par, och hon tycker att det är lite märkligt att göra skillnad på homo-, och heterosexuella par när det gäller äktenskap.

– Jag tycker att det sänder ut att ni inte är lika mycket värda, att er kärlek inte är lika mycket värd som vi andra, normala inom citationstecken. Det finns ett bra ord och då tycker jag att det är självklart att det även ska kunna användas av homosexuella, säger Yvonne Björkborg Kvist.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".