Nyköping

Vissångare årets Olrogstipendiat

Olrogstipendiet 2009 går till vissångaren och skådespelaren Peter Carlsson. Stipendiet på 20 000 kronor, delas ut i samarbete mellan Nyköpings Rotaryklubbar och Nyköpings kommun. Stipendiet delas ut vid en konsert med stipendiaten och lokala musiker på Culturum i Nyköping i slutet av februari. 

2009 års stipendiat, Peter Carlsson, som kommer från Dalarna, har under flera år spelat  på Scalateatern med showbandet Peter Carlsson & Blå Grodorna. Gruppen har också haft en egen TV-serie och turnerat runt landet med sina musikaliska shower.

Juryn säger i sin motivering att Peter Carlssons i sin scenkonst genom stilbrytningar mellan det sofistikerade och det folkligt burleska har lyft fram den egna bygden och skildrat den med stor humor och värme – helt i Ulf Peder Olrogs anda.

Nyköpingssonen, visdiktaren och kompositören Ulf Peder Olrog (1919 - 1972) var också initiativtagare till Svenskt visarkiv som idag är Skandinaviens främsta samlingsplats för bl a allt inom området vis- och jazzmusik.

Tidigare Olrogstipendiater är John Ulf Anderson, Cabaret Olrog, Jejja Sundström, Peder Svan, Jan-Olof Andersson, Calle Carlsson, Stefan Dehmert och Sven-Bertil Taube.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".