Eskilstuna

Anhöriginvandrare får inga hälsosamtal

Brist på information från landstinget till nyanlända flyktingar om hur sjukvården fungerar är en orsak till att många eskilstunabor olagligt tar hem mediciner från sina gamla hemländer. Och de som kommer som anhöriginvandrare till Sörmland får ingen information alls från landstinget om hur sjukvården fungerar. 

Det är vanligt bland olika invandrargrupper i Eskilstuna att skicka efter mediciner från sina gamla hemländer, istället för att besöka en vårdcentral och träffa en läkare, det har Sveriges Radio Sörmland rapporterat om vid flera tillfällen den senaste veckan.

Det här kan vara olagligt, och om det handlar om mediciner som är receptbelagda i Sverige, så riskerar den som tar hem sådana mediciner att bli åtalad.

En orsak till att det här är vanligt och enligt tullen dessutom ökar är brist på information om hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar. Många nyanlända flyktingar vet till exempel inte hur de tar kontakt med sjukvården, och att det krävs en telefonkontakt för att få en tid först.

Alla kvotflyktingar och asylsökande i Sörmland kallas till ett hälsosamtal hos primärvården, alltså vid en vårdcentral. Men det gäller inte anhöriginvandrare.

– Den gruppen kallas inte till hälsosamtal idag, därför är vi väldigt beroende av att de anhöriga informerar varandra, säger Maria Karlsson, som är informationschef på landstinget Sörmland.

Dessutom ligger fokus vid hälsosamtalen framförallt på den enskilde individens hälsa, och inte i första hand på att informera om hur sjukvårdssystemet fungerar.

Eskilstuna kommun ger kortare information på hemspråket om hur sjukvårdssystemet fungerar i samband med den introduktion som alla invandrare får när de flyttar till kommunen. De som sedan går tredje steget på SFI får ytterligare information om hur landstinget fungerar, då på svenska. För någon skriftlig information på de olika hemspråken om hur sjukvården i Sörmland fungerar finns ännu inte, men är på gång.

Och Maria Karlsson, är medveten om att det finns mycket kvar att göra för att förbättra informationen till nyanlända.

– Informationsbehovet är oändligt, men det är svårt ibland att hitta rätt vägar. Just nu diskuteras det inom landstinget att införa hälsokommunikatörer, och det ska ses som ett tecken på att vi tar det här på stort allvar, säger informationschef Maria Karlsson.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".