Sörmland

Färre rapporterar klamydiasmitta

Antalet rapporterade klamydiafall i Sörmland minskade kraftigt förra året. Men trots minskningen är det inte säkert att klamydian verkligen minskar i samhället. Det kan vara så att uppgången år 2007 berodde på att många fall missades året dessförinnan, och rapporterades ett år sent.

På pappret ser det ut som en kraftig minskning. År 2008 rapporterades den in cirka 1300 nya klamydiafall i Sörmland. Det är 300 färre än 2007 då det rapporterades in drygt 1600 fall.

Men minskningen kan vara en chimär. För i statistiken för år 2007 fanns också många fall av en muterad form av bakterien som testerna år 2006 inte upptäckte.

Det här gav en tillfällig puckel i statistiken, som nu är på väg att plana ut, och antalet nyupptäckta klamydiafall närmar sig nu nivåerna innan puckelåret 2007.

– Så det är alltså inte alls säkert att det verkligen handlar om en verklig minskning av klamydian ute i samhället, säger smittskyddsläkare i Sörmland, Carl-Gustav Sundin.

Under 2008 gjordes cirka 2000 tester i Sörmland via webbfunktionen klamydia.se. En proportionerligt högre andel män lät testa sig via nätet. Cirka 8 procent av dem som testade sig via nätet var smittade med klamydia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".