länet

Brist på besiktningsmän ger böter

Det är just nu stor brist på de besiktningsmän som ska energibesiktiga flerfamiljshus och hyreshus i länet. Bristen gör att många hus inte blivit besiktigade innan årsskiftet. Och därmed riskerar husägarna att få betala en straffavgift, men hur ett sånt, så kallat vitesföreläggande skulle gå till är ännu inte klart. 

– Det är fullt upp hod de ackrediterade kontrollorganen och till idag är det 801 fastigheter som har utfört sin energideklaration här i kommunen, säger Arne Johansson som är sakkunnig på Stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna.

Fler fastigheter än så som blivit besiktigade rör det sig inte om. Många av fastighetsägarna har helt enkelt inte haft möjlighet att få tillgång till någon som kan komma och göra en energibesiktning och några har helt enkelt struntat i det.

Problemet är bara att flerfamiljshus och andra byggnader som hyrs ut skulle ha varit besiktigade och klara den sista december. Men så har det i många fall inte blivit.

Kunde ni inte förutsett detta då?

– Det kan ju tyckas i nuläget men Boverket var ju inte riktigt färdiga och så började media dra på det här och då väcker ju det tankar hos fastighetsägarna, säger Johansson.

Men några böter ser det inte ut som fastighetsägarna behöver oroa sig för eftersom inget ärende ännu gått så långt. Och ett beslut som ska fastställa böterna kan enligt Arne Johansson ta upp till fem år att verkställa.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".