1 av 4
Räddningstjänsten utsattes för kraftig rök i branden på Blue Moon Bar.
2 av 4
Per Vikberg, räddningstjänsten
3 av 4
4 av 4
Kjell Malmqvist, poliskommissarie
NYKÖPING

Mordbrand på Blue Moon Bar

Uppdaterad 17.30
Polisen misstänker att branden, som började vid åttatiden på måndagsmorgonen vid Blue Moon Bar i Nyköping var anlagd.
Enligt Per Vikberg på räddningstjänsten i Nyköping handlar det om flera brandhärdar och kraftig rökutveckling på vinden. Brännbar vätska har, enligt honom, slängts in på flera ställen.

 

Branden började vid åttatiden på måndagsmorgonen och var upphov till kraftig rökutveckling.

– Det finns kraftig rökutveckling i ventilationssystemet och det betyder att det kommer från någon annanstans i huset, till exempel källaren. Vi håller på att lokalisera den ursprungliga brandhärden, säger Per Vikberg. Byggnaden är besvärlig på flera sätt, för det är en gammal byggnad som har byggts om flera gånger.

Huset där Blue Moon Bar ligger på Västra Kvarngatan i Nyköping har evakuerats och det finns inga boende kvar i huset och ingen har heller kommit till skada, enligt räddningstjänsten.

Kan du säga något till boende runt omkring, som säkert är oroliga?

– Man ska stänga fönster och dörrar för att slippa få in den röken som kommer, men i övrigt behöver man inte vara orolig.

Och röken som kommer nu är mest vattenånga?

– Den innehåller vissa partiklar, men till stora delar är det mest vattenånga från branden.

På platsen samlades många människor under förmiddagen.

– Det är en våldtäkt på Nyköping, säger Micke Axelsson från Nyköping.

Trodde du att det här kunde hända?

– Jag befarade det, efter allt som har hänt sista tiden, så har man varit väldigt oroad för det här. Vår dotter och hennes pojkvän bor en bit härifrån, så det har vi varit lite oroliga för.

– Det är hemskt, säger Anita Karlsson. Jag bor mitt emot där det brann förra gången och så nu det här. Människor blir chockade och förstörda av det här. De som bor där uppe där det brann förut är ju fortfarande livrädda att det ska börja igen.

Klubben har vid flera tillfällen tidigare hotats och någon eller några har också tidigare försökt tända eld på stället. Det här var det fjärde attentatet sedan restaurangen öppnades i november förra året.

Polisen har inga misstänkta för den här branden, men går nu bland annat igenom inspelat materiel från flera kameror, som sedan en tid tillbaka suttit uppe på nattklubben.

Vittnen har, enligt polisen, sett en svartklädd man på taket på fastigheten omkring en halvtimme innan det började brinna och polisen söker efter fler vittnen. Teknisk undersökning ska också göras.

På måndagseftermiddagen kunde räddningstjänsten konstatera att restaurangen har skadats kraftigt i branden.

– Övervåningen och vinden är mycket skadade och bottenvåningen är vattenskadad, säger Stefan Ekholm, räddningstjänsten i Nyköping.

Trots hårdare bevakning och samarbete med kommunen och räddningstjänsten lyckades polisen inte stoppa gärningsmännen.

– Vår förhoppning var att det vi har gjort tillsammans med räddningstjänst och kommunen skulle förhindra ytterligare attentat, säger Kjell Malmqvist, poliskommissarie i polisområde Syd. Där har vi misslyckats, det är bara att konstatera. Samtidigt måste vi arbeta utifrån det som vi vet och det man kan bedöma. Bedömningen har varit att dagtid var inte risken så stor som nattetid.

Ni har använt er av kameror och vanlig övervakning. Vad har det gett?

– Det har gett en hel del iakttagelser som vi jobbar med och som vi använder i utredningen som har pågått hela tiden. Det finns vissa iakttagelser som vi kan använda framåt.  

Polisen installerade övervakningskameror runt byggnaden i slutet av förra året i hopp om att fånga gärningsmännen på bild. Och man har också börjat samla ihop tips från allmänheten om vad som kan ha hänt.

– Jag hoppas att vi kan komma fram till ett svar på det, men det finns alla möjliga hypoteser, säger Kjell Malmqvist. Det är inte säkert att det är samma gärningsmän vid alla tillfällena. Men för varje händelse kommer det till en del pusselbitar.

Blue Moon Bars ägare, Rikard Lindholm Rosvinge, vill kämpa vidare för sin nattklubb och restaurang.

– Man blir självklart väldigt bestört, frustrerad, arg och ledsen, säger Rikard Lindholm Rosvinge. Man får en blodad tand av det här också, man vill ju inte låta dem vinna. Men jag måste först se på skadorna där nere. Självklart vill jag öppna så fort som möjligt.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Joel Hedin
joel.hedin@sr.se

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".