OXELÖSUND

Kommunen måste spara tio miljoner

Oxelösunds kommun planerar nya besparingar.
Kommunen behöver, enligt kommunstyrelsens arbetsutskott, skära bort knappt tio miljoner kronor på grund av försämrade väntade skatteintäkter.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har enats om att kommunen måste gå hårt fram på investeringssidan och stryker rejält i listan över planerade satsningar.

Satsningar på gator och vägar, förbättringar på kommunens sportanläggning och det marina centret läggs på is.

– Det skjuts fram åtminstone till 2011, säger kommunalrådet, socialdemokraten Benita Vikström.

Rensningar på utgiftssidan planeras också på den politiska sidan.

– Vi vill lägga ner kultur- och fritidsnämnden och sprida deras arbetsuppgifter på kvarvarande nämnder, fortsätter Vikström.

Dessutom ska ersättningsformerna för politikerna göras om. Alla, som har politiska uppdrag och sitter i nämnder och styrelser ska få ett fast arvode i stället för att få ersättning beroende på sammanträdenas längd. Det räknar kommunstyrelsens arbetsutskott ska spara in 650 000 kronor per år.

Det här är alltså ett förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott enats om och som nu ska manglas vidare i den politiska organisationen via kommunstyrelsen till kommunfullmäktige slutligen för beslut.

Oxelösund måste dra i svångremmen, enligt Vikström, trots eventuella extra pengar från regeringen i den kommande vårbudgeten.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".