Försäkringskassan får kritik för långa väntetider för ersättning
Länet

Pengar från Försäkringskassan dröjer

Det är många som inte får pengar från Försäkringskassan i tid och på måndagen fick Försäkringskassan allvarlig kritik från JO för det. Saaid Mohamad Ali i Eskilstuna har väntat på föräldrapenning i sex månader och har fått låna pengar privat för att klara sig.

– Jag har lånat pengar av min kompis, cirka 50 000, säger Saaid-Mohamad Ali. Det är svårt att låna pengar från min kompis, men jag kan inte göra någonting när de inte betalar till mig och jag vet inte varför.

Saaid Mohamad Ali och hans fru har väntat i sex månader på föräldrapenning och förklaringen han får på Försäkringskassan i Eskilstuna är att hans fru inte blivit registrerad i kassans system ännu.

Nyanlända flyktingar och invandrare måste vänta på att bli registrerade innan de kan få sina pengar och just nu ligger den handläggningstiden på åtta månader, enligt Lena Stridh, som hjälper till i kundtjänsten i Eskilstuna.

Försäkringskassan menar att problemen med de långa handläggningstiderna beror på en omorganisation. Men det är inte en godtagbar ursäkt, anser JO, justitieombudsmannen, som riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan.

JO tycker det är anmärkningsvärt att beredskapen inte varit bättre, särskilt när det handlar om en myndighet som så många är beroende av för att klara av sin försörjning.

Problemen på Försäkringskassan har inte bara drabbat kunderna, utan också personalen, som jobbar här. Statsanställdas fackförbund presenterade i dagarna en undersökning som visar att hälften av de unga anställda på Försäkringskassan vill lämna sitt jobb.

– Man känner sig verkligen maktlös att det är så långa väntetider, säger Lena Stridh. Det är förskräckligt. Det behövs fler som jobbar med det.

Enligt fackförbundet har personalstyrkan skurits ned med 2 500 personer de senaste åren och arbetsbelastningen är hög. Facket kräver en miljard från regeringen för att Försäkringskassan ska bli en drägligare arbetsplats.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".