Svårare tider för möbelbranschen
Länet

Svåra tider för möbelbranschen

Möbelbranschen har drabbats av den ekonomiska krisen. Enligt bransch-organisationen Svensk Handel har kundernas köpbeteende förändrats. De är mer försiktiga, funderar längre och köper färre och billigare varor. Flera sörmländska möbelhandlare bekräftar den bilden.

För två år sedan, 2007, ökade försäljningen i branschen med drygt fem procent. I fjol minskade istället omsättningen med närmare en procent.

Det var just under hösten som flera av de sörmländska möbelhandlare vi pratat med sålde mindre än vanligt. Vissa talar om ungefär fem till tio procents lägre försäljningssiffror under årets sista månader.

– Det är många besökare, men en viss osäkerhet har smugit sig in för vad som ska hända och hur mycket pengar man ska få kvar, säger Michael Karlsson, butikschef på Eskilstuna Möbler.

Nu under januari dras många kunder ändå in till möbelbutikerna av rean och det gör att försäljningen den här månaden varit bra för många möbelhandlare, trots lågkonjunkturen.

Inne i möbelaffären på Sveaplan i Eskilstuna går Feijsa Karim runt och tittar på möbler.

– Det är dåligt med ekonomin, säger Feijsa Karim. Jag tänker inte köpa några möbler. Nu för tiden kan man bara köpa mat, det är det man mest tänker på för att klara sig. Man blir nästan skrämd hur det ska bli.  

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".