Eskilstuna

Kritik mot behandling på anstalt

En fånge på Hällbyanstalten sitter sedan två veckor isolerad iförd handfängsel, midjefängsel och blöja. Och vid en resa till en ambassad i Stockholm fick mannen ha ett örngott över huvudet. Det säger två uppgiftslämnare till tidningen Folket. De båda säger till tidningen att mannen är i så dåligt skick att han inte borde vara på anstalten.

– I och med att han har haft midjefängsel kan han inte ta emot sig om han faller. Han ramlar rakt i det hårda golvet, säger en av uppgiftslämnarna.

Anstaltschefen Peter Kjellin bekräftar delvis uppgifterna. Han säger att mannen har undersökts av en psykiatriker, som sade att mannens beteende beror på det faktum att han ska utvisas.

Mannen ska även till en anställd på anstalten ha sagt att han tror att han får stanna i Sverige om han spelar tokig. Att mannen fick ha ett örngott över huvudet under resan till Stockholm förklarar anstaltschefen med att det skulle hindra honom från att spotta på ambassadören.

– Vi har ingen rätt att tvångsmedicinera honom. Man har ansett att han ska sitta inlåst, eftersom risken är stor att han annars avviker. Jag tycker att personalen har hanterat den svåra situation vi har haft på ett mycket bra sätt, säger Peter Kjellin till Folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".