Det här huset på Rademachergatan i Eskilstuna har många lediga lägenheter
LÄNET

Uppåt på fastighetsmarknaden igen

Den vikande bostadsmarknaden ser ut att vända i Sörmland. Efter några tuffa månader i slutet av förra året så ser många mäklare positivt på framtiden. Det visar en rundringning som Sveriges Radio P4 Sörmland har gjort.

Daniel Ljusenberg som är fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Eskilstuna säger att det har blivit bättre nu än för ett par månader sedan.

– Nu har vi märkt att det blivit bättre igen och att det kommer fler och tittar, säger Daniel Ljusenberg.

Mäklarna som Sveriges Radio Sörmland pratat med är försiktigt positiva till hur bostadsmarkanden utvecklar sig just nu. Efter en tid då lägenhetsvisningarna gapade nästa tomma på folk så börjar nu allt fler strömma till.

Enligt mäklarna kändes det under förra året som att många blev uppskrämda av det som media skrev, vilket gjorde att de inte vågade satsa på en ny bostad. Även om just de inte riskerade att drabbas av arbetslöshet eller sämre inkomster.

– Folk har nu börjat se hur krisen slår mot dem personligen, säger Roger Nilson som är vd för Mälarvåningar i Eskilstuna.

Men även räntesänkningarna har givit effekt på bostadsmarknaden. Då boräntorna börjar närma sig tre procent verkar det som köplusten på bostadsmarknaden tagit ny fart.

– Man har sänkt räntan och insett att jorden inte går under, säger Daniel Ljusenberg.

Men allt pekar inte uppåt. Mälarvåningar som bland annat äger fastigheter på Rademachergatan i Eskilstuna har en byggnad med 14 lediga lägenheter som ingen velat köpa.

Micael Sternklint
mikael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".