eskilstuna

Kommunen satsar sig ur krisen

Eskilstuna kommun väljer att tidigarelägga nybyggnationen av hyreslägenheter och satsar samtidigt 500 miljoner kronor på projekt som rör andra nybyggnationer och energi och miljösatsningar. Allt för att ge en motvikt mot lågkonjunkturen.

– Vi väljer i det här ekonomiska läget att inte banta ner investeringar för det är så viktigt för att hålla sysselsättningen uppe, säger Hans Ekström, som är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

– En investering på en till en och en halv miljon ger ju sysselsättning för en byggnadsarbetare och det i sin tur ger ju sidoeffekter, menar Ekström.

Ny överfartsled förbi Mälarsjukhuset, ny livsmedelsaffär på Kungsgatan, nybyggen av hyresbostäder och ett nytt badhus troligen placerat i anslutning till Munktellarenan eller Parken Zoo. Ja, det här är några av de projekt som Eskilstuna kommun planerar att dra igång inom en snar framtid.

Satsningarna ligger på en halv miljard kronor, något som skulle ge runt 400 arbetstillfällen inom byggsektorn.

– Vi har tidigare varit oroliga och tänkt dra ner investeringsvolymen men i det här konjunkturläget så menar vi att det är viktigare att hålla det uppe för att inte ytterligare bidra till en nedgång, säger Hans Ekström.

Vissa projekt har kommunen till och med valt att tidigarelägga för att ge en extra motvikt mot lågkonjunkturen. Och en annan satsning från kommunens sida är att försöka ge Eskilstuna mer bostäder i innerstaden.

– Det skapar en säkrare och mer levande stad att få in mer boende i staden och det är viktigt för Eskilstunas framtid, säger Hans Ekström.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".