Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
länet

Vårdcentraler bryter mot lagen

Publicerat torsdag 29 januari 2009 kl 04.56
Anders Tegnell på socialstyrelsen ser allvarligt på vårdcentralernas agerande.

Många vårdcentraler i Sörmland bryter mot lagen när det gäller hivtester. Till exempel tillåter inte vårdcentralerna att man testar sig anonymt, något man ska ha rätt till enligt lag. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Sörmland har gjort i samarbete med P1 och de andra P4-kanalerna.

Den som vill testa sig för hiv ska ha rätt att göra testet anonymt, så står det i lagen. Därför ska alla vårdcentraler ha rutiner för hur man gör anonyma bokningar.

Men ingen av de 17 vårdcentraler som Sveriges Radio Sörmland har ringt till tillåter anonyma tester. Förklaringen de ger är att det krävs ett personnummer för att man ska kunna boka in ett läkarbesök.

Tanken med anonymiteten är att folk ska känna sig trygga och inte dra sig för att testa sig. Trösklarna för hivtest ska vara så låga som möjligt för att minimera smittspridning.

Av samma anledning ska testerna vara kostnadsfria. Men inte heller den lagen följs av alla vårdcentraler. Sju av de vårdcentraler vi ringt tar betalt – mellan 100 och 150 kronor – för ett hivtest.

Även på en tredje punkt finns brister hos några vårdcentraler. Det handlar om skälet till att man vill testa sig. På två vårdcentraler säger sköterskorna att man måste ha goda skäl för att testa sig, eftersom det är dyrt för landstinget att ta dom här testerna.

– Det måste ju finnas skäl, det går inte bara att beställa prov. Allting kostar pengar, det är ju faktiskt så, säger en sköterska.

Sköterskan säger att man måste diskutera sina skäl med en doktor innan man får ta hivtestet. Ett gott skäl kan enligt henne vara att man har haft sex med någon ur en ”riskgrupp”, till exempel en person som man vet har hiv, eller en sprutnarkoman.

Om man haft oskyddat sex med en person som inte ingår i riskgruppen finns ingen garanti för att man får testa sig på vårdcentralen, enligt sköterskan. Då är det säkrast att vända sig till Sesammottagningen som är specialiserad på könssjukdomar, och som enligt henne är mindre restriktiv.

Men lagen säger att vårdcentraler ska vara lika generösa som andra mottagningar.

En annan sköterska öppnar samtalet med:

– Misstänker du att du har umgåtts med någon som du tror kan ha hiv alltså? Det är så det är?

– Man ska göra det om man har goda skäl att göra det, att man verkligen har umgåtts med någon i en riskgrupp, fortsätter sköterskan.

Exempel på riskgrupper är enligt henne sprutnarkomaner och homosexuella killar. Enligt den här sköterskan räknas det också som en risk om man har haft sex utomlands.

– Man ska ändå ha skäl att göra det, för det är dyra prover för oss att ta, säger sköterskan.

Först efter en stunds diskussion går sköterskan med på att boka in en rådgivningstid.

Enligt Socialstyrelsen ska vården vara generös med hivtester och om någon är orolig ska den personen få testa sig. Bara om det finns uppenbara skäl som talar emot det – till exempel att en person inte haft sex överhuvudtaget, eller tror sig ha blivit smittad genom att dela glas med någon – ska vården neka ett test.

Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen, ser allvarligt på att en del vårdcentraler signalerar att de är restriktiva med hivtester.

– Och det är givetvis så att det inte ska läggas in ekonomiska hänsyn i detta, utan det ska läggas in medicinska hänsyn i hur man bedömer.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".