Länet

Uppmaning att följa regler om hiv-tester

Ledningen inom landstinget Sörmland reagerar nu på Sveriges Radio Sörmlands rapportering om problemen med hiv-testning på länets vårdcentraler. Verksamhetscheferna inom landstinget har fått ett brev från ledningen om vilka regler som gäller för hiv-testning, bland annat att alla mottagningar måste erbjuda kostnadsfria och anonyma hivtest.

Som vi har rapporterat är det svårt att få testa sig anonymt för hiv och en del vårdcentraler tar också betalt för hivtest, trots att det enligt lag ska vara gratis.

Även Socialstyrelsen har gått ut med ett förtydligande om vilka regler som gäller, med anledning av Sveriges Radios rapportering.

Så här skriver landstingsledningen i det brev som nu har skickats ut till verksamhetschefer runtom i Sörmland:

”Enligt smittskyddslagen föreligger det en lagstadgad skyldighet för vårdenheterna att erbjuda gratis hiv-testning på patientens önskemål. Vidare föreligger det en skyldighet att, om en person så önskar, genomföra provtagningen helt anonymt.

Med anledning av ovanstående vill vi att en genomgång av gällande regler och föreskrifter snarast sker med all berörd personal.”

Hans Tanghöj, som är ansvarig för primärvården i Sörmland, säger att han inte kände till att reglerna inte följdes, eftersom det inte kommit in några klagomål om det via patientnämnden.

– Det som gäller är att provet ska vara gratis, säger Hans Tanghöj, och speciellt när det gäller hiv ska man kunna begära anonymitet.

På vårdcentralerna säger de att det inte går.

– Det är klart att det går. De regler som finns ska efterlevas.

Också smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin tycker det är olyckligt att personalen på vårdcentralerna inte verkar veta vilka regler som gäller om anonymitet och kostnad.

Men det som är mest oroande är enligt Carl-Gustaf Sundin att en del vårdcentraler signalerar att de är restriktiva med hivtester.

På två vårdcentraler som Sveriges Radio Sörmland har ringt säger personalen att man måste ha särskilda skäl för att få testa sig.

Särskilda skäl är enligt sköterskorna att man haft sex med någon som ingår i en riskgrupp. Homosexuella, sprutnarkomaner och utländska personer räknas enligt sköterskorna som riskgrupper.

– Det här kanske är en kvarleva från den tiden när det pratades väldigt mycket om riskgrupper, men jag tycker inte att man i första kontakten när man ringer till ett ställe ska börja diskutera sådana saker, säger Carl-Gustaf Sundin.

Enligt Carl-Gustaf Sundin är hiv visserligen vanligare inom vissa grupper, till exempel är det större risk att ha sex i Thailand än i Sverige. Men han tycker det är meningslöst att prata om riskgrupper.

– Det är det oskyddade sexet som är risken. Ingen kan egentligen säga att ett oskyddat samlag i Sverige inte skulle vara någon risk. Och vi har ju exempel med personer som har smittats här i Sörmland vid oskyddat sex, säger Carl-Gustaf Sundin.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Läs också:

Lyssna också på det längre reportaget:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".