LÄNET

Allt tuffare vardag för skolanställda

Arbetsbelastningen ökar alltmer, anser många lärare, förskollärare och fritidspedagoger.
Barngrupperna blir allt större inom förskola och fritids, och lärarna får fler arbetsuppgifter att hinna med.

Katrin Fahlgren, fritidspedagog på Långbergsskolans fritids i Nyköping, tycker att det är stor skillnad nu jämfört med hur det var för 10 år sen.

– Det är framför allt personaltätheten, som har gått ner och samhället har blivit hårdare. Förut kunde man ta med sig barnen till badhuset och träna på simning, man kunde ta dem till banken och lära dem hur det fungerar där och posten, säger hon.

Katrin Fahlgren har arbetat som fritidspedagog i 13 år och upplever att skillnaderna är stora jämfört med då hon gick ut. Många känner sig frustrerade och hoppar av, eftersom arbetet inte motsvarar det man fick lära sig i utbildningen. Det blir mindre pedagogik och alltmer barnpassning när barngrupperna blir större.

Men även i skolan växer frustrationen. Närmare 80 procent av 1000 tillfrågade i facket Lärarförbundets undersökning säger att arbetsbelastningen ökat de senaste tio åren.

Birgitta Andersson är Lärarförbundets huvudskyddsombud i Strängnäs.

– Jag tror många lärare har det tufft, man är trött, man är sliten, man har huvudvärk, man känner att man inte räcker till. Det viktigaste kommunerna kan göra åt det här är att se till att det blir färre barn i barngrupperna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista