LÄNET

Frejaskolan knep sista semifinalplatsen

Frejaskolans klass 5 från Gnesta knep den sista semifinalplatsen i Vi i femman efter seger över Hållstaskolans klass 5A från Eskilstuna.

Den fjärde och sista kvartsfinalen som direktsändes i P4 Sörmland på torsdagskvällen slutade med segersiffrorna 17-11 till Frejaskolan.

Det var Frejaskolans Alfons Davidsson och Henni Ratilainen Bergqvist som hade ledningen i matchen från början till slut. Men Hållstaskolans Alice Moore och Jesper Eriksson satsade hela vägen och höll humöret uppe.

Tävlingen inleddes som vanligt med fem snabbfrågor och här tog Frejaskolan snabbt ledningen med 3-1. På de följande tre a-och b-frågorna var det sen jämna kunskaper lagen emellan. På frågor om fiskar, fåglar och blötdjur svarade båda lagen bra och ställningen var efter den här omgången 7-4.

Under den andra omgången snabbfrågor tog Frejaskolan ett starkt grepp om matchen och utökade sin ledning till 10-5. Därefter hade Hållstaskolan svårt att komma igen trots flera rätta svar. Även Frejaskolan svarade rätt och inför det avlutande momentet stegen var ställningen 15-9 till Frejaskolans fördel. Eftersom stegen kan ge max fem poäng var tävlingen redan avgjord. Båda lagen valde tvåpoängsnivån på stegen som idag handlade om ämnet ”utbildning”. Båda lagen svarade också rätt på frågan om studentexamen och därmed slutade kvartsfinalen 17-11 till Frejaskolans fördel.

I den första semifinalen den 3 februari möts Strångsjö skola från Katrineholm och Dunkers skola från Malmköping.

I den andra semifinalen den 5 februari möts Strängnäs Montessoriskola och Frejaskolan från Gnesta.

Vinnarna från respektive semifinal möts i länsfinalen den 10 mars. Den 12 mars hålls regionfinalen mot vinnarna från Stockholm och Uppland.  

Jenny Roxberger
jenny.roxberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista