Misshandel av barn ökar enligt Bris
Länet

Brisrapport: fysisk och psykisk misshandel ökar

Bris årliga rapport visar att fysisk och psykisk misshandel av barn ökar. Förra året berättade nästan 3 300 barn för Bris att de blivit misshandlade eller utsatta för övergrepp.

Rapporten bygger på dokumentationen från Bris hjälptelefon, mejl och chatt och är barns och ungdomars egna bilder av verkligheten.

– De senaste fem åren har fysisk och psykisk misshandel ökat, säger Birgitta Mäki, regionchef för Bris Öst, där södra Sörmland ingår. Då undrar man ju om det är så att barnen vågar berätta eller om det är så att det faktiskt ökar. Det här är ju ofta en hemlighet, som man vill hålla inom familjen eftersom barnen känner mycket skuld och tar ansvar för föräldrarnas beteende.

Finns det ett mörkertal när det gäller misshandel?

– Ja, det är klart att det gör det. Ska den här hemligheten ut så blir det ett jättepaket och man kanske inte ens får bo kvar med sin mamma eller pappa, som är förövare. Det har barnen förstått, att kommer det ut så blir det stora konsekvenser för hela familjen.

Vad skulle du vilja se att myndigheter och samhället gör?

– Man behöver uppmärksamma de här barnen mycket tidigare. Det är en samverkan som behövs och man behöver också ha kunskap om och se de här barnens symtom. Man behöver våga ställa följdfrågor, för barnen kommer att svara bara vi vuxna vågar fråga och lyssna på deras berättelser.

Viktor Levander, SR Östergötland
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista