LÄNET

Kvinnliga poliser tjänar mer än manliga

Kvinnliga poliser i yttre tjänst tjänar mer än manliga poliser på samma nivå inom Sörmland. Det kan låta som att kvinnor är favoriserade men det kan också betyda att männen går vidare från yttre tjänst till mer avancerade poster och lämnar efter sig kvinnorna i radiobilarna och därmed får fler tjänsteår och högre lön.

Det kan verka som att jämställdheten kommit till polisen i Sörmland men än kommer det att dröja ytterligare många år innan hälften av poliskåren består av kvinnor och på alla nivåer inom polisen.

Det är vanligt att man börjar i radiobilarna när man är ny polis. Här jobbar idag omkring 120 poliser, 80 män och 40 kvinnor. Dessa 40 kvinnor tjänar något mer än männen och eftersom lönesättningen är lika de första åren oavsett jobbinsats betyder det att kvinnorna varit längre i tjänst på den här nivån.

I förra veckan kom nyheten om att det för första gången i historien började fler kvinnor än män på polishögskolan. Övervikten är visserligen inte stor men det är ändå ett trendbrott, 77 män och 81 kvinnor.

– Det har ju skett en enorm utveckling inom polisen när det gäller jämställdhet de senaste tio åren, säger Mats Kirestam, som är Länspolismästare i Sörmland.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se