ESKILSTUNA

Övergångsställen har blivit farligare

Eftersom det visat sig att övergångsställen har blivit farligare sedan den så kallade zebra-lagen infördes i maj 2000 så kommer nu tre övergångsställen att försvinna i centrala Eskilstuna. Det här är bara början på en total översyn av kommunens övergångsställen. Fler övergångsställen kommer att tas bort säger Kent Andersson som är byggnadsingenjör i Eskilstuna kommun.

Kanske hade politiker och forskare hoppats på att övergångsställen skulle bli säkrare om bilisterna tvingas lämna företräde till de gående men så blev det inte. Tvärtom lever gångtrafikanterna farligare nu. Risken att bli påkörd och skadad har ökat med 15 till 20 procent sedan lagen infördes visar forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut.

I Malmö har man redan tagit bort ett hundratal övergångställen och på dessa platser har sedan dess inte en enda olycka inträffat. All forskning visar att det är farligare med övergångställen än utan. Det betyder inte att man kan ta bort alla men i Eskilstuna börjar man med tre för att sedan se över resten.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista